EN DE

Wind Vault House

The 'Wind Vault House' planned by Wallflower Architecture + Design, is a uniquely and intelligently designed gone. The three story house is basically a slightly elevated tube whose open ends are oriented in a general north-south direction.

On this site, the prevailing breezes also blow in from the south, from the direction of the nearby coast line. In practice, all rooms have walls that side either east or west, and front north and south. The tubular structure resists east west heat gain thanks to the solid mass of the reinforced concrete but encourages passive cooling through the open north south axis. The north and south facades are treated with timber screens which serve as privacy filters for the bedrooms and are the first layer of glare and solar heat reduction to the spaces behind. The timber fins of the screen can also be angled so as to catch a breeze or to increase privacy as and when needed. The swimming pool is placed centrally between garden and living both as a focal centre and also as a central evaporative cooling surface. All in all the 'Wind Vault' house in Singapore can house a rather large family with ease and comfort and offers a calmness and serenity of a rural space while being located in the middle of many other residences.

All images © Wallflower Architecture + Design | Via: arch daily

Comments